Koodari-Suomi sanakirja

15 termiä, joiden ymmärtäminen helpottaa työtäsi koodareiden kanssa

Työskenteletkö koodareiden kanssa, vaikka et itse koodaa riviäkään? Koodareiden sanaston käsittäminen vaatii aikansa. Teimme listan sanoista, jotka tietämällä vältyt siltä fiilikseltä, kun et ymmärrä, mitä ympärilläsi puhutaan. Voit kenties heittää johonkin väliin jopa oman kommentin ja hämmästyttää kaikki tietämykselläsi!

Koodari-Suomi-Koodari – Jokainen IT-maailmaan astuva untuvikko tarvitsisi sellaisen sanakirjan. Haluammekin nyt helpottaa sinun elämääsi ohjelmoinnin täyttämässä ympäristössä.  Listasimme termejä, jotka ymmärtämällä pääset jo pitkälle:

 

Beacon = Digitaalinen “majakka”, jonka avulla esim. kännykät voivat paikantaa itsensä. Vähän kuten GPS, mutta toimii myös sisätiloissa.

 

DevOps = Tulee sanoista software development (Dev) sekä information technology operations (Ops). Tarkoittaa käytännössä sitä, että kehittäjät joutuvat pitämään huolta siitä, että heidän kehittämänsä sovellus toimii tuotannossa.

 

Fukuppi = “Joku muu kuin minä sähelsi jotain.” Etymologia: engl. Fuck up. Myös hämmentävä virhe esim. tuotannossa.

 

Idempotentti = Kun toimenpiteen suorittaminen n kertaa johtaa samaan lopputulokseen kuin sen suorittaminen vain kerran.

 

Konffata = Muuttaa asetuksia eli ruuvata parametreja.

 

Käli = Eli käyttöliittymä. Ohjelmiston käyttäjälle näkyvä osa, yleensä graafinen. Näkyy siis esim. näytön kautta ja sisältää painikkeita tai muita ohjaimia.

 

Legacy = Koodia, josta on aika jättänyt. Työkalut ja työtavat kehittyvät ajan mittaan, jolloin vanhalla tavalla toteutetusta sovelluksesta tulee tuskaista kehittää ja ylläpitää. Silloin ratkaisuna on joko osittainen tai kokonaisvaltainen uudelleenkirjoitus.

 

Proxy = Välityspalvelin. Välittää tietoja käyttäjän ja palvelun välillä. Tarkoituksena esimerkiksi nopeuttaa tiedonsiirtoa, tai parantaa tietoturvaa.

 

PCI = Payment Card Industry. Korttimaksualan (kuten Visa, MasterCard, jne.) perustama organisaatio, jonka päätehtävä on turvata maksukorttitietojen turvallisuus ja ehkäistä näiden väärinkäyttöä. Käytetään usein viittaamaan myös organisaation antamiin standardeihin, ohjeisiin tai vaatimuksiin. (*psst* Poplatek on PCI-sertifioitu! Lue lisää aiheesta täältä.)

 

Pannu = Internetissä oleva tietokone, usein palvelin.

 

Puukottaa = Voi kutsua myös termillä purkkaviritys. Tehdä koodiin tai järjestelmään muutos/korjaus. Ei välttämättä kaunis ratkaisu, mutta nopea ja ajaa asian.

 

React = Teknologia, jolla voi rakentaa käyttöliittymiä.

 

Serverless = Koodi, joka ajetaan vain tarvittaessa. Laskutetaan käytön mukaan. Ei käytetä omia pannuja (ks. pannu)

 

Token = Tietomötikkä tai avain, jolla valtuutetaan pääsy palveluun.

 

Webhook = Tapa, jolla palvelut voivat ilmoittaa toisilleen muutoksista.

 


Kiinnostaako sinua työympäristö, jossa nämä sanat ovat arkipäivää? Katso avoimet työpaikkamme ja hae sähköisellä hakemuksella täältä tai lähetä vapaa hakemus osoitteeseen careers@poplatek.fi

Hanna ja Heini

Hanna Halonen

Markkinointikoordinaattori

Koodari-Suomi sanakirja

Koodirakkautta ja nostalgiaa

Demopartyilla mitellään ohjelmointitaidoilla

Firma kasvaa, osaaminen vahvistuu

Kolme uutta kasvoa liittyi Poplatekcrew’n riveihin

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.