VÄHENTÄMÄSSÄ HIILIDIOKSIIDIPÄÄSTÖJÄ

Kohti vihreämpää pilviarkkitehtuuria

Yrityksiltä vaaditaan nykyään vastuullisempia toimia kuin koskaan aiemmin. Ihmiset vaihtavat brändiä perustuen vastuullisiin tekoihin, joita yritykset tekevät niin yhteiskunnallisella kuin ekologisella taholla. Teknologia on mahdollistanut läpinäkyvyyden yritysten toimintaan, minkä ansiosta päätöksentekijät ottavat ympäristötekijät huomioon entistä tarkemmin. Mutta mitä tämä tarkoittaa pilviarkkitehtuurin näkökulmasta? Me haluamme avata aihetta omalta osaltamme, joten pitäkäähän kiinni näyttöpäätteistänne!

Palvelinkeskukset vaativat ohjelmistoja, virtaa, jäähdytystä, henkilökuntaa ja paljon muuta. Erityisesti jäähdytysjärjestelmät vaativat paljon energiaa, jotta palvelimet säilyvät viileinä ja jaksavat pyörittää palveluita. Mutta ovatko pilvipalvelut sen parempia? IT-alan hiilijalanjälki on kasvanut, ja sen ennustetaan jatkavan kasvuaan, mikä tosin ei ole yllättävää. Monet yritykset ovat kuitenkin havahtuneet ongelmaan ja pyrkivät valitsemaan vihreämpiä vaihtoehtoja. Greenpeacen mukaan isot yritykset, kuten Facebook, Apple ja Google, ovat jo muutama vuosi sitten sitoutuneet käyttämään ainoastaan 100 % uusiutuvaa energiaa. Lisäksi esimerkiksi Amazon Web Services, AWS, on sitoutunut ylläpitämään palveluitaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

 

Pilvipalveluiden tarjoajilla on ekologinen etu verrattuna perinteisiin konesalien tarjoajiin. Etu tulee julkisen pilven synnyttämästä mittakaavaedusta, jonka avulla useita asiakkaita pystytään palvelemaan käyttäen samaa infrastruktuuria, samoja palvelimia. Kun vaihtoehtona ei ole päästä käsiksi perinteisiin palvelimiin, palveluntarjoaja voi optimoida palvelut isommalla skaalalla. Tämän ansiosta pilvipalvelun tarjoajat voivat käyttää kapasiteettia paljon energiatehokkaammin perinteisiin konesaleihin verrattuna, potentiaalisesti välttäen palvelinten tyhjäkäyntiä.

 

Kaikki pilvipalvelut eivät kuitenkaan automaattisesti ole yhtä ekologisia. Tällä hetkellä AWS:llä on viisi (5) aluetta, jotka käyttävät uusiutuvaa tai kompensoitua energiaa. Eli nyt, jos valitset AWS:n Tukholman alueen, et saa pilvipalveluita, jotka on tuotettu täydellisesti uusiutuvalla energialla. Kuitenkin Euroopassa AWS:n Irlannin ja Frankfurtin alueet ovat niitä, joissa käytetään täysin uusiutuvaa tai kompensoitua energiaa.

 

Vastuuta ei voi kuitenkaan siirtää pelkästään pilvipalvelun tarjoajalle. Parhaan tuloksen saa, kun käyttää pilvipalveluita tehokkaasti, mikä takaa ekologisimman pilvikokemuksen. Pilven käytön optimointi vähentää kustannuksia sekä tarpeettoman kapasiteetin määrää. Asiakkaana voi siirtyä kohti serverless-arkkitehtuuria Lambdoilla ja muilla järjestelmillä. Serverless mahdollistaa pilvipalvelun tarjoajille käyttämättömän kapasiteetin hyödyntämisen suuremmalla tehokkuudella.

 

Jos pelkkiin serverless-palveluihin siirtyminen ei ole vaihtoehto, voi esimerkiksi ottaa käyttöön automaattisen skaalautuvuuden sekä muokata palvelimien instanssityyppien kokoa parhaan lopputuloksen löytämiseksi. Kannattaa käyttää oletuksena pientä kapasiteettia, jolloin palvelu automaattisesti lisää kapasiteetin määrää tarvittaessa tai vähentää kapasiteettia, jota ei enää tarvita. Tällä ekologisella muuntelulla voi myös pienentää kokonaiskustannuksia.

 

Suunnitellessa pilviarkkitehtuuria tulee ottaa huomioon monia eri vaatimuksia, kuten miten turvallinen, skaalautuva, laaja tai uudelleenkäytettävä rakennettu järjestelmä on. Me toivomme, että vaatimukset erityisesti ympäristöystävällisyydestä tulisivat yleisimmiksi tulevaisuudessa. Tälläkin hetkellä on mahdollista löytää ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, jotka eivät tee kompromisseja muiden järjestelmän vaatimusten kanssa. Niinkuin aiemmin todettu, ekologiset ja kestävät mallit sekä prosessit voivat jopa auttaa vastaamaan paremmin järjestelmän vaatimuksiin ja alentamaan kokonaiskustannuksia.

 

Ekologisuus ei kuitenkaan synny pelkästään pilven tai applikaatioiden ansiosta. Esimerkiksi työntekijöiden etätyömahdollisuuksien avulla voidaan myös vähentää hiilidioksipäästöjä. Toinen tapa pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä on minimoida elektroniikkaromua ja varmistaa, että kaikki laitteet ja tarvikkeet kierrätetään vastuullisesti. On hyvä määritellä, miten elektroniikkaromua työpaikoilla kierrätetään, tai ylipäätään millaisilta laitevalmistajilta tuotteita ostetaan, ottaen huomioon yritysten vaihtelevat erot sosiaalisen vastuun ja kestävän kehityksen panostuksissa.

 

Jos luit tänne asti, sinulla on selkeästi motivaatiota siirtyä kohti vihreämpiä vaihtoehtoja. Kuten muutkin yritykset, myös Poplatek ponnistelee jatkuvasti kohti ympäristöystävällisempää pilviarkkitehtuuria, ja me toivomme, että liityt mukaan matkallemme!

 


Mikäli kiinnostuit aiheesta, ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan, miten voisimme auttaa yritystänne liikkumaan vihreämpään suuntaan!

 

Tiedätkö, miten pilvinatiivia ohjelmistokehitystä tehdään? Lue meidän oppaamme aiheesta ja opi pilvinatiiviuden tärkeimmät asiat.

 

Tai haluatko oppia lisää kokonaiskustannuksista? Lue blogimme aiheesta!

Mika Rautio

Mika Rautio

Software Architect

AWS & TCO

Miten säästää rahaa kokonaiskustannuksissa AWS:n avulla?

From theory to practice

How does the new AWS data center in Stockholm impact Finns?

Former astronomer turned into software architect

How does knowing astronomy give an advantage in software development?

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.