Konsulttina Veikkauksella

Ohjelmistokehitystä pelaamisen maailmassa

Olen Sami, koulutukseltani luonnontieteiden kandidaatti (tietojenkäsittelytiede, HY) – joskin olen harrastanut ohjelmointia jo yläasteikäisestä asti. Poplatekilla olen ollut reilut seitsemän vuotta, ja yhteensä ohjelmistoalan työkokemusta on n. 13 vuotta. Olen erikoistunut backend-järjestelmiin, joita olen suurimmassa osassa projektejani kehittänyt. Tykkään myös erilaisten tuotanto-ongelmien selvittelystä.

Tällä hetkellä työskentelen Veikkauksen PeRa (pelit ja rahat) -tiimissä. Aloitimme marraskuussa toisen konsultin ja Veikkauksen product ownerin kanssa kolmen hengen tiiminä tutustumaan vanhaan Veikkauksen pelitilijärjestelmään. Tiimi laajeni kolmella Veikkauksen kehittäjällä ja yhdellä testaajalla alkuvuodesta 2019.

 

Ensimmäiset pari kuukautta käytimme nykyisen pelitilin koodiin ja ympäristöihin tutustumiseen. Teimme paljon dokumentaatiota ja pieniä bugikorjauksia vanhaan järjestelmään.

 

Pelitilijärjestelmä ylläpitää pelaajan pelitilin saldoa (näkyvillä veikkaus.fi -osoitteessa) ja vastuullisuusrajoja (esim. peliautomaattien tunnistautuneen pelaamisen pelirajat). Lisäksi järjestelmä tarjoaa rajapinnat pelimoottoreille pelivarausten ja voitonmaksujen tekemiseen. Järjestelmä on yksi Veikkauksen keskeisimmistä taustajärjestelmistä, koska lähes kaikki Veikkauksen pelaaminen käyttää sen tarjoamia rajapintoja jollakin tavalla.

 

Tiimimme kehittää uutta pelitilipalvelua (Pepe) Veikkaukselle, koska nykyinen ei ole Veikkauksen operoima eikä kehittämä. Lisäksi se on teknologialtaan jo melko vanhentunut ja skaalautuu huonosti Veikkauksen asettamille vaatimuksille tulevaisuuden tarpeista. Hoidamme myös jonkin verran vanhan pelitilijärjestelmän tuotannontukitehtäviä.

 

Meidän tiimimme vastuulla on lisäksi muutama pienempi taustajärjestelmä liittyen mm. pelaajan tunnistautumiseen ja peliautomaattidatan käsittelyyn.

 

Kollegoiden iloksi olemme nimenneet tekemiämme uusia järjestelmiä hedelmien ja marjojen nimillä italiaksi, esim. Pepe (pelitili- ja pelirajapalvelu, ’pippuri’), Mora (mobiiliratkaisu ’karhunvatukka’), Pera (’päärynä’) ja niin edelleen.

 

 

Project technologies

 

Vanha pelitili on toteutettu JBoss EAP 4 -sovelluspalvelimelle, tietokantana on IBM DB2. Sovelluksessa käytettyjä teknologioita on mm. Spring, Java6, Perl, Maven ja Ant. Sekä testi- että tuotantojärjestelmät ovat perinteisessä konesalissa RHEL pohjaisilla palvelimilla. Muissa ylläpitämissämme järjestelmissä meillä on käytössä mm. Scala, Google Cloud Platform, MySQL ja Node.js.

 

Uuden pelitilin keskeisin framework on Spring Boot, ja ohjelmointikielenä on Kotlin. Kantana meillä on PostgreSQL. Sovellus on paketoitu Docker-kontteihin, joita ajamme Google Kubernetes Enginessä.  Pilviympäristöjä hallinnoimme Terraformilla. Suurimmat haasteet toistaiseksi ovat tulleet Kubernetes -klusterin konfiguroinnissa ja verkkoliikenteen reitityksessä pilven ja Veikkauksen eri verkkojen välillä. Toki uuden pelitilin koodaus on sen verran alkuvaiheessa, että yllätyksiä on varmasti vielä tiedossa.

 

Projektissa olen päässyt oppimaan uuden ohjelmointikielen, Kotlinin, sekä käyttämään Google Cloud Platformia, joka ei aikaisemmin ole ollut kovin tuttu. Lisäksi olen tutustunut vanhempiin teknologioihin, kuten JBoss ja DB2. Tämä on ollut varsin mielenkiintoista, ja koen oppimani olevan hyödyllistä myös jatkossa.

 

Useimmiten olen asiakkaan toimipisteellä viitenä päivänä viikossa ja perjantai-iltapäivät Poplatekin konttorilla. Vapaa-ajasta suurimman osan vie perhe, mutta omaa aikaa vietän levyharrastuksen parissa tai omaa mobiilipeliä Unity 3D:llä koodaten.

 


Haluaisitko liittyä Poplatekcrew’n asiantuntevaan rivistöön? Lue meistä lisää ja hae pestejä verkkosivuillamme täällä. Olemme nykyään myös Stack Overflow’ssa – tutustu profiiliimme ja hae työpaikkaa helposti omilla tunnuksilla!

Sami Sierla

Sami Sierla

Senior Software Architect

Konsultin näkökulma

Uudistamassa Veikkauksen myyntiä

Asiakkaalla töissä

HSL-projektin parissa

Senioriakin seniorimpi

Yksityinen: 30 työntekijän raja rikkoutui – Uusin konkarimme kertoo, miksi vaihtaminen kannattaa

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.