Maksuraja nousee 50 euroon – lähimaksamisesta voi tulla yleisempää kuin sirumaksaminen

Pitkään suunniteltu lähimaksun rajan nosto toteutuu huhtikuussa 2019. Nykyään lähimaksulla voi hoitaa korkeintaan 25 euron hintaisen maksun, mutta ensi vuonna raja nousee 50 euroon.

Poplatekin maksupäätteillä suoritettavista maksutapahtumista noin kolmasosa on lähimaksuja. Kesäkuukausina lähimaksua käytetään enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Poplatekin maksupäätteillä suoritettavista maksutapahtumista noin kolmasosa on lähimaksuja. Kesäkuukausina lähimaksua käytetään enemmän kuin muina vuodenaikoina.

– Uudistuksen ansiosta kassajonot nopeutuvat ja maksukortin tunnusluvun väärinkäytön riski pienenee. Tämä on hieno muutos, sanoo Poplatek Paymentsin myyntijohtaja Jaakko Turunen.

Joissain väärinkäyttötilanteissa tunnusluku voidaan urkkia kortinhaltijalta maksutilanteessa esimerkiksi ravintolassa tai kaupan kassalla. Sen jälkeen kortti viedään ja tililtä nostetaan rahaa automaatilla.

– Mitä harvemmin luku näpytellään, sitä harvemmin se voi päätyä vieraiden nähtäväksi, toteaa Pohjoismaiden johtavan maksualan toimijan, Netsin, kehityspäällikkö Marko Hartoneva.

Kortin liikkeellelaskija eli pankki tai luottolaitos voi määritellä, miten usein tunnuslukua kysytään. Luvun on tähän asti voinut joutua näpyttelemään esimerkiksi neljän peräkkäisen lähimaksun jälkeen. Tulevaisuudessa sama kortinhaltija voi joutua antamaan tunnusluvun vaikkapa kahden lähimaksun jälkeen. Kummassakin esimerkissä kortilla voi tehdä ilman tunnuslukua enintään sadan euron ostokset. Kortin liikkeellelaskija voi määritellä korttityypeittäin tai jopa asiakasryhmäkohtaisesti, millaisia rajoja maksukortille asetetaan.

Muissakin maissa muutoksia

Kun lähimaksaminen alkoi Suomessa, pidettiin mahdollisena, että huijarit alkaisivat lukea taskuissa olevia maksukortteja esimerkiksi ruuhkissa. Tämä on kuitenkin käytännössä vaikeaa.

– Ei riitä, että huijarilla on kortinlukija. Maksutapahtumat pitäisi toimittaa tapahtumavälittäjälle ja sieltä eteenpäin, jotta huijari saisi rahat. Rikollisilla pitäisi siis olla kauppiassopimus tapahtumavälittäjän, kuten Netsin, kanssa. Kauppiassopimukseen liittyy kuitenkin hyväksyntäprosesseja ja maksuliikenteen valvontaa, Marko Hartoneva selittää.

Netsin prosessoimista maksutapahtumista noin 45% tehdään tällä hetkellä lähimaksulla. Poplatekin maksupäätteissä osuus on viime kuukausina ollut noin 30–35%.

– Kuluttajat ovat ottaneet lähimaksun hyvin vastaan, ja sitä pidetään näppäränä maksutapana. Uudistuksen jälkeen lähimaksujen määrä voi ohittaa sirumaksut. On mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko niin suuri muutos. Pidän sitä todennäköisenä, sanoo Hartoneva.

– Uskon, että vastaavia maksurajan muutoksia tullaan näkemään muuallakin Euroopassa. Niissä maissa, joissa korttimaksaminen on hyvin yleistä, on nostettu rajoja tai keskusteltu asiasta. Esimerkiksi Tanskassa rajaa nostettiin jo viime keväänä, ja ensi keväänä raja nousee Suomen lisäksi muutamissa muissakin maissa.