Toimitusjohtajan kynästä

Poplatek täyttää 10 vuotta – Lue meidän tarinamme!

Poplatek Oy viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaa. Nyt onkin sopiva aika kerrata, mistä kaikki alkoi, millaisia onnistumisia ja haasteita vuosien varrella on kertynyt sekä miltä tulevaisuus näyttää. Luvassa onkin yrityksemme koko tarina toimitusjohtajamme Mikko Virtasen kynästä. 

Perustaminen – Mistä kaikki alkoi?

Idea Poplatekin perustamiseen syntyi luonnollisena jatkumona tekemiselle edellisessä yrityksessämme. Kyseessä oli tuotefirma, jossa maksaminen oli yksi käyttötapaus muiden joukossa, ja silloin kehittämämme räätälöidyt maksuratkaisut olivat ns. pilottiprojekteja. Tämä kokemus maksamisesta siivitti myöhemmin myös Poplatekin maksamisen polulle.

 

Ratkaiseva käänne tapahtui, kun ulkomaalainen yritys osti kyseisen tuotefirman, eivätkä suomalaiset maksuratkaisut kiinnostaneet kyseistä ostajaa. Syntyi sopiva sauma perustaa Poplatek. Yhteisellä sopimuksella maksamisen keskiössä ollut asiakas siirtyi Poplatekin asiakkuudeksi.

 

Tästä saatiin lentävä lähtö maksuratkaisujen jatkokehitykseen ja maksunvälitysjärjestelmän (MVJ) vimmattu eteenpäin vienti alkoi. Syksy 2009 todisti osaamisemme myös maksupäätteiden saralla, kun teimme asiakkaallemme yrityksen ensimmäisen EMV-toteutuksen. Aikaisemmin saavutettu osaaminen serveripuolella laajeni siis myös maksupäätetekemiseen. 

 

Itse jatkoin edellisessä firmassa, kunnes yrityskauppa saatiin maaliin. Siirryin Poplatekkiin vuoden 2010 alussa, ja aloin myydä potentiaalisille asiakkaille ideaa miehittämättömän ympäristön maksuratkaisusta. Konsepti sai innostusta, ja ratkaisua alettiin tuotteistamaan geneerisempään suuntaan. Etenimme hyvää vauhtia kahdella eri trackillä. Myös ensimmäiset pankkiasiakkuudet solmittiin varsin pian startin jälkeen. 

 

Tavoitteet – Miksi Poplatek perustettiin?

Alusta asti tavoitteena oli, että Poplatekista syntyy paras työpaikka – yritys, jossa töiden tekeminen on kivaa. Tätä ei todellakaan pidä ottaa itsestäänselvyytenä. 

 

Päätimme myös, että toimimme tulorahoitteisesti ja kasvamme kysynnän mukaan jalat maassa -mentaliteetilla. Halusimme olla asiakaslähtöinen yritys, jossa tehdään kovatasoista konsultointia, mutta myös viedään vahvasti eteenpäin tuotteistettua maksupäätepalvelua. 

 

Tästä jaottelusta syntyikin yrityksemme ensimmäinen spin-off, Poplatek Payments, vuonna 2015. Maksupäätepalvelut erotettiin selkeämmin omaksi yritykseksi (nyk. Poplapay), ja Poplatekin tontille jäi konsultointi sekä asiakkaille räätälöidyt maksuratkaisut. 

 

Vaiheet – Suurimmat onnistumiset sekä haasteet matkan varrelta?

Yhtenä  suurimpana onnistumisena koen sen, miten Poplatek on onnistunut rekrytoinneissa sekä kasvussa. Meillä on aivan mahtava porukka, eikä rekrytoinneissa ole missään vaiheessa tehty kompromisseja. Koskaan ei ole palkattu vain sen takia, että on pakko saada joku uuteen asiakasprojektiin. 

 

Asiakaspuolella olen ylpeä pitkäjänteisestä yhteistyöstä. On mahtava huomata, että ensimmäiset asiakkuutemme ovat edelleen voimissaan. Emme ole menettäneet yhtään asiakasta vuosien varrella – päinvastoin, olemme vuosien varrella kasvaneet hyvin tiiviisti yhteen. Tätä yhteistä luottamuksen sidettä pidän ehdottomasti yhtenä Poplatekin suurimpana onnistumisena. Toivon, että tällä polulla kehitytään edelleen eteenpäin tulevaisuudessa.

 

Myös jo aiemmin mainitsemani onnistunut spin-off on ehdottomasti yksi asia, mikä nostaa hymyn huulille. On upeaa seurata vierestä, miten virkatoverini muuttavat Suomen ja ulkomaiden maksupäätekenttää.

 

Tietysti kymmeneen vuoteen on mahtunut myös haasteita. Yrityksen alkutaival sijoittui finanssikriisin jälkimaininkeihin, mikä ei tosin hirveästi haitannut, sillä lähdimme pienestä liikkeelle. 

 

Kuitenkin, maksupäätepalvelun tuotteistamisessa oli omat kasvukipunsa. Tuskailimme eniten sen kanssa, kuinka jakaa tekemistä yrityksen sisällä, ja mistä saada ensimmäiset asiakkaat. 

 

Eräs hurja kohta oli vuoden 2013 eurolainakriisi, jonka seurauksena yritykset lakkasivat investoimasta. Sain myös ikäviä uutisia tuolloin suurimmalta asiakkaaltamme, minkä jälkeen sain hetken keräillä itseäni Leppävaaran katuja kävellen. 

 

Kaikki kääntyi kuitenkin parhain päin, sillä pystyimme panostamaan enemmän tuotekehitykseen, ja saimme lopulta solmittua kyseisen asiakkaamme kanssa molemmille osapuolille entistä paremman uuden sopimuksen. Uuden sopimuksen myötä projektiluonteinen tekeminen muuttui jatkuvaksi palveluksi, ja yhteistyö syveni. 

 

Nykyhetki ja tulevaisuus – Onko tavoitteet saavutettu ja miltä tulevaisuus näyttää?

Tavoitteet muuttuvat ja kasvavat jatkuvasti. Alkuperäiset tavoitteet kannattavuudesta, vakavaraisuudesta sekä mahtavasta työporukasta on saavutettu. Olemme alusta asti pyrkineet kehittymään, muuttumaan ja tekemään asioita koko ajan paremmin, missä olemme mielestäni onnistuneet hyvin. 

 

Mikä yllättää edelleen positiivisella tavalla on ihmisten ammattitaito. Tekninen osaaminen oli aloittaessamme yksi vahvuuksistamme, sillä porukkamme oli pitkän linjan ohjelmistokehittäjiä, joten se DNA on luonnollisesti juurtunut syvälle yritysidentiteettiimme. 

 

Tulevaisuuden tavoitteet voisi tiivistää kolmeen kohtaan: 1) Kasvu yrityksenä, 2) Kansainvälistyminen sekä 3) Uudet tuoteonnistumiset.

 

Näin loppuun haluan kiittää kaikkia asiakkaita sekä kollegoita luottamuksesta. Vaikka edessä on varmasti myllerryksiä niin PSD2-uudistuksen, Brexitin kuin kauppasotienkin seurauksena, odotan innolla tulevia vuosia!

 


INFOBOKSI

  • Perustajajäsenet: Sami Vaarala, Nuutti Kotivuori, Mikko Granqvist, Tommi Heikkinen, Mikko Virtanen
  • Perustamispäivämäärä: 17.7.2009
  • Nykyisin: 30 työntekijää
  • 1. Spin-off: Poplatek Payments, vuonna 2015

 

Lue lisää Poplatekin visiosta, missiosta ja arvoista sekä tärkeistä virstanpylväistä vuosien varrella Yritys-sivultamme!

Mikko Virtanen

Mikko Virtanen

Toimitusjohtaja

Konsultin näkökulma

Uudistamassa Veikkauksen myyntiä

Työntekijät omistajiksi

Poplatek käynnisti vuosittaisen henkilöstöannin – Puolet työntekijöistä siirtyi yrityksen omistajiksi

Konsulttina Veikkauksella

Ohjelmistokehitystä pelaamisen maailmassa

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.