Balanssia etsimässä

Kuinka löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä?

Työ ja vapaa-aika. Siinäpä vasta yhdistelmä. Toisilla ne kulkevat käsi kädessä, toisilla nämä luvut eivät sovi edes samaan kirjaan. Mutta kuinka asian pitäisi olla? Onko tähän kiveen hakattua vastausta?

Työelämä valtaa elämän”, kirjoittaa Joonas Pesonen kolumnissaan Ylellä (2018). Pesonen esittää hyviä pointteja siitä, kuinka nykyään työelämä kulkee monilla mukana myös vapaa-ajalla. Puhelimet piippaavat tauotta ja niihin on luonnollisesti reagoitava heti — koska internet ei nuku.

 

Kun puhutaan työhyvinvoinnista, on tärkeää huomioida, että vastuu on sekä työntekijällä että työnantajalla. Työhyvinvoinnin tulee yleisesti ottaen tukea työntekijöiden sekä työyhteisöjen elämänhallintaa, jolloin työ myös itsessään koetaan mielekkääksi ja palkitsevaksi (Pahkin 2018).

 

Nykyään monesti painotetaan sitä, että työn pitää olla mielekästä ja sen tekemisen pitää tuntua siltä kuin olisi vapaa-ajalla itselleen mieluisan projektin parissa. Osalle työ tuntuu juurikin tuolta, osalle se voi olla vielä vain haave, ja osalle se ei ole kenties edes olennaista. Poplatekilla on panostettu vuosien mittaan erityisesti työhyvinvointiin, koska jo yrityksen perustamisesta lähtien toiveena on ollut rakentaa yritys, jonne ei harmita lähteä aamulla töihin.

 

Emme väitä, että työ olisi aina kivempaa kuin vapaa-aika. Kyllähän leffahetki, kavereiden ja perheen kanssa vietetty aika, matkustelu, urheilu, videopelit… kaikki ns. oma tekeminen voittaa esimerkiksi raporttien kirjoittamisen tai ikävän koodausongelman kanssa junnaamisen ihan 6–0.

On kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että myös omasta työstä voisi nauttia — kenties sitten omalla tavallaan. Raporttia ei tarvitse tehdä otsa kurtussa, vaan voi viedä vaikka koko työpisteen ulos ja hakea uutta innoitusta sekä energiaa luonnosta. Koodausongelmissa voi taas tukeutua osaaviin työkavereihin ja yhteistyöllä ratkaisun löytäminen voi tuoda äärimmäisen hyvät kiksit päivään.

Töihin uppoutuessa tulee harvemmin mietittyä elämän tärkeitä kysymyksiä, joita Pesonenkin nostaa esille kolumnissaan: ”Mistä asioista unelmoit? Vietätkö tarpeeksi aikaa ystävien ja perheen parissa? Milloin ehdit harrastaa tai tehdä vapaaehtoistyötä? Missä vaiheessa ehdimme ja jaksamme oikeasti paneutua näihin tärkeisiin ja meille merkityksellisiin asioihin?” (2018). Mielestämme nämä ovat hyviä kysymyksiä, ja niitä tulisikin puntaroida säännöllisin väliajoin.

 

Poplatekilla jokainen voi muokata työn ja vapaa-ajan välisestä tasapainosta itselleen mieluisan. Työt voi päivän päätteeksi jättää työpöydälle, ja vapaa-ajalla saa keskittyä itseään kiinnostaviin projekteihin laittaen aivot siihen kuuluisaan narikkaan. Toisaalta taas joillekin sopii tyyli, jossa päivä koostetaan joustavasti omien harrastusten ja menojen sekä työnteon ympärille. Kukin tyylillään.

 

Create your own balance.

 


 

Lähteet:

Pahkin, K. (2018). Työhyvinvointi. Työterveyslaitos, lainattu 19.6.2018. Saatavilla sähköisesti.

Pesonen, J. (2018). Ajattelitko ladata lomalla akkuja? Jotta jaksat taas painaa syksyllä töissä? Yle, Ihminen ja yhteiskunta kolumni, lainattu 19.6.2018. Saatavilla sähköisesti.

 


 

Mikäli haluat osaksi tätä joustavaa työkulttuuria, hae täältä meille töihin!

Hanna ja Heini

Hanna Halonen

Markkinointikoordinaattori

Koodarin työkalut

Millä kielillä Poplatekcrew koodaa 2019?

Haitko meille töihin?

Tällainen on meidän rekryprosessi

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.