Konsultin näkökulma

Uudistamassa Veikkauksen myyntiä

Olen Timo, Poplatekin ohjelmistokehittäjä viimeisen puolentoista vuoden ajalta. Minua pyydettiin kertomaan Poplatekin työntekijän arjesta konsultin näkökulmasta, joten tässä blogikirjoituksessa avaan omaa arkeani Poplatekilla ja nykyisessä asiakkuudessani. Akateeminen taustani on Aalto-yliopistossa, jossa opiskelin tietoliikennetekniikan DI:ksi tietoverkkotekniikka- ja ohjelmistokehityspainotuksella. Ammatillisesti alan töistä on takana reilu 10 vuoden kokemus, josta suurin osa on koostunut tietoverkkolaitteiden ohjelmiston ja pilviratkaisujen kehityksestä. Suurimmat mielenkiinnon kohteeni ovat backend-kehitys, pilviarkkitehtuuri sekä CI/CD (continuous integration and continuous delivery), ja näihin alueisiin olen keskittynyt eniten myös nykyisessä asiakkuudessani.

Olen ollut viimeiset puoli vuotta mukana Veikkauksen myynnin uudistamisessa. Olen osa noin kymmenen hengen tiimiä, joka koostuu kokeneista ja osaavista tyypeistä. Tiimissämme on kehittäjiä ja testaajia Veikkaukselta, Poplatekilta sekä toisesta konsulttitalosta. Tiimin product owner tulee myös Veikkaukselta, ja lisäksi tiimissämme on kaksi suunnittelijaa/palvelumuotoilijaa.

 

Itse projektissa kehitetään uusia päätelaitteita ja taustajärjestelmää Veikkauksen asiamiesten myyntipisteisiin, eli esimerkiksi päivittäistavarakauppoihin ja kioskeille. Teknologisesti elinkaaren loppuvaihettaan lähestyvissä vanhoissa päätelaitteissa on erilliset laitteet perinteisille Veikkaus-peleille ja Totolle, mikä hankaloittaa käyttöä ja ylläpitoa, lisää kustannuksia ja rajoittaa myytävien pelien määrää osassa myyntipisteistä. Toisin sanoen uuden projektin myötä halutaan kaikki pelit yhdelle käyttäjäystävälliselle laitteelle taustajärjestelmineen, nykyaikaisin teknologioin toteutettuna.

 

 

Projektin teknologiat

 

Olemme päässeet valitsemaan projektissa hyvin vapaasti parhaaksi näkemämme teknologiat tarpeiden ja käyttötapauksien mukaan, ja tiimimme vastaa myös arkkitehtuurin suunnittelusta. Fronttipuolen alustanamme on keskeisimpien Web-teknologioiden hyödyntämisen mahdollistava Electron, kielenä vahvan tyypityksen tarjoava TypeScript. Backend teknologioina asiaa ajavat Spring (kielenä Kotlin) ja Lambdoissa Node.js (kielenä TypeScript).

 

Backend-ratkaisumme on rakennettu AWS:ään, ja pyrimme hyödyntämään mahdollisimman laajasti AWS:n tarjoamia palveluita kehityksen tehokkuuden ja ylläpidon helppouden optimoimiseksi. Toisaalta pilvi mahdollistaa myös selvästi alemmat kustannukset asiakkaalle verrattuna perinteisiin konesaleihin. AWS:n peruspalvelujen (kuten EC2, S3) lisäksi meillä on tällä hetkellä käytössä mm. Lambda, Fargate, API Gateway ja Cognito. AWS-infrastruktuurin provisiointiin käytämme Terraformia sen tarjoaman moduulirakenteen ja käyttäjäystävällisemmän HCL-kielen vuoksi.

 

Kun rakennetaan suhteellisen puhtaalta pöydältä uutta arkkitehtuuria, homman luonteeseen kuuluvat välillä myös isommat teknologiset suunnanmuutokset, joita olemme päässeet toteuttamaan myös tässä projektissa. Äskettäin vaihdoimme esimerkiksi keskeisen osan backend-ratkaisuamme JVM-pohjaiseksi, sillä yksi tärkeimmistä käyttämistämme ulkoisista rajapinnoista on SOAP-pohjainen, emmekä olleet tyytyväisiä Node.js ekosysteemin tarjoamiin SOAP-kirjastoihin. Toisena perusteena tälle oli helpompi ajonaikainen tyyppivalidointi.

 

Olen päässyt projektissa tekemään todella monipuolisesti hommia, ja tiimissä pääsee myös hyvin vaikuttamaan siihen, mihin osa-alueisiin haluaa erityisesti keskittyä. Toisaalta välillä on hauskaa hypätä johonkin täysin tuntemattomaan, ja oppia samalla aiheessa valistuneemmalta kollegalta. Ennen projektia en ollut käyttänyt Kotlinia, ja sen oppiminen ja käyttö on ollut erittäin positiivinen kokemus – etenkin verrattuna perinteiseen Javaan, joka tuntuu Kotlinin rinnalla kovin kömpelöltä kieleltä. Myös AWS-osaamiseni on kehittynyt projektissa entisestään, kun olemme ottaneet käyttöön uusia AWS-palveluja. Tätä osaamista haluan myös jatkossa kartuttaa lisää.

 

Valtaosan työajastani istun asiakkaalla, koska tiimityö sujuu paremmin yhteisessä tilassa. Poplatekin toimistolla olenkin keskimäärin puoli päivää viikossa, etenkin perjantaisilla kahvihetkillä, joissa käymme porukalla läpi firman yhteisiä asioita. Kuitenkin myös etätyön tekeminen asiakkaalle kotoa tai toimistosta onnistuu aina tarvittaessa, mikä helpottaa suuresti oman arjen pyörittämistä.

 

Työn ulkopuolella rentoudun parhaiten harrastusteni parissa. Harrastan ympärivuotisesti juoksemista ja kausittain sekalaisia mailapelejä kaveriporukalla. Lätkäkauden ollessa käynnissä minut voi myös hyvin säännöllisesti paikallistaa Nordiksen katsomosta ja käytäviltä.

 


Haluatko liittyä jatkuvasti oppivaan ja kehittyvään porukkaan? Hae meille mukaan täältä.

Timo Yrjöla

Timo Yrjölä

Software Engineer

Senioriakin seniorimpi

Yksityinen: 30 työntekijän raja rikkoutui – Uusin konkarimme kertoo, miksi vaihtaminen kannattaa

Asiakkaalla töissä

HSL-projektin parissa

Poplatekcrew kasvaa

Poplatekin pilviosaaminen vahvistuu jälleen

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.