Kanarianlintu valmiina kenttätestiin

Zonetus on korkean saatavuuden kulmakivi

Monella alalla tehdään ohjelmistojulkaisut nykyisin niin nopeasti kuin suinkin mahdollista. Maksualalla on kuitenkin toimittava hallitusti. Meille luotettavuus, turvallisuus ja toimivuus ovat bisneskriittistä ydinosaamista.

 

Zonetus, eli phased roll-out, on pitkään käytössä ollut malli ohjelmistojen levitykseen, joka edelleen puolustaa paikkaansa kun tarvitaan maksimaalista luotettavuutta. Se tunnetaan myös nimellä canary release.

 

On aika tavallista, että kun uusi ohjelmistoversio julkaistaan, se aiheuttaa ongelmia ainakin osalle käyttäjistä — testauksesta huolimatta. Zonetus vähentää näitä ongelmia merkittävästi.

 

Zonetus tarkoittaa ohjelmistojulkaisujen ottamista käyttöön vaiheistetusti. Uusi ohjelmistoversio otetaan ensin käyttöön vain pienelle osalle loppukäyttäjiä, eli toisin sanoen, ensimmäiseen zoneen.

 

Jos kaikki vaikuttaa toimivan, versio levitetään seuraavaankin zoneen, jossa on kertaluokkaa enemmän käyttäjiä. Tätä prosessia toistetaan hallitusti, kunnes ohjelmiston uusin versio on käytössä kaikilla käyttäjillä.

 

Jos taas käy niin, että ongelmia ilmenee, korjataan ohjelmisto ja aloitetaan prosessi alusta. Zonetuksen avulla lähes kaikki ongelmat kuitenkin havaitaan aikaisessa vaiheessa, eikä rikkinäinen versio koskaan leviä suurimpaan osaan kenttää.

 

Zonetus on juurevaa insinööriosaamista ja usein välttämätön kulmakivi korkean saatavuuden ja luotettavuuden järjestelmien levityksessä. Käytäntö on käytössä esimerkiksi Chromessa ja jopa Facebook käyttää sitä päivittäen aina ensin vain 2% tuotantojärjestelmästään uuden julkaisun tullen.

 

Menetelmä on omiaan esimerkiksi maksupäätteiden ohjelmistopäivityksiin. Maksupäätteet on asennettu useisiin eri sijoituspaikkoihin, eikä ole ollenkaan miellyttävä tilanne, jos kaikki päätteet pitää käydä paikan päällä korjaamassa tai vaihtamassa.

 

Jos maksupääte ei käynnisty ohjelmistopäivityksen jälkeen, katkosta tulee helposti pitkä. Tällöin rahat eivät liiku ja kauppaa jää tekemättä kunnes pääte on saatu korjattua. Zonetus varmistaa että viallisen ohjelmiston haittavaikutukset rajautuvat mahdollisimman pienelle joukolle käyttäjiä.

 

Zonetus on oleellista kun kriittisen ohjelmiston lopullinen toimivuus on mahdollista varmistaa vain tuotannossa. Maksimaalisen laadun varmistamiseksi kaikki Poplatekin maksupäätteiden ohjelmistojulkaisut zonetetaan.

 


Jos tarvitset apua kriittisten järjestelmien kehityksessä, ota rohkeasti meihin yhteyttä!

Poplatek työpaikkana

”Meillä koodataan samaan maaliin”

Yhteistyössä Nordic ID:n kanssa

Kaupankäynnin lainalaisuuksia mullistamassa

Masterpass kasvattaa myyntiä

Poplatek tuo uuden maksutavan Suomen suurimpiin verkkokauppoihin

Tilaa Poplatekin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt kärryillä Poplatekin tapahtumista ja saat tietoa digitalisaation mahdollisuuksista ja menestystarinoista suoraan sähköpostiisi.